Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στις 22 Ιουλίου η Δημόσια Τεχνολογική Επαγγελματική εκπαίδευση δέχθηκε ένα πρωτοφανές πλήγμα.
Ο Υπουργός Παιδείας  κατήργησε σε μια νύχτα τους  Τομείς Υγείας και Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής- Κομμωτικής και μια σειρά ειδικοτήτων από τα Τεχνολογικά Επαγγελματικά Λύκεια  (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) καταργώντας ταυτόχρονα 2500 οργανικές θέσεις των αντίστοιχων εκπαιδευτικών και οδηγώντας τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας. (χωρίς μελέτη ή επιστημονική τεκμηρίωση)
Την προηγούμενη μέρα ο Υπουργός εγκαινίασε το ιδιωτικό ΙΕΚ Ακμή! Μήπως σας λέει κάτι αυτό; Δείτε τις ειδικότητες των ιδιωτικών ΙΕΚ για να καταλάβετε την σχέση της κατάργησης των ειδικοτήτων μας με τις ειδικότητες των ΙΕΚ.
Μάλλον ο Υπουργός όταν πήρε την παραπάνω απόφαση δεν σκέφτηκε ότι οι καθηγητές είναι άνθρωποι  με οικογένεια, δικαιώματα και υποχρεώσεις και όχι Αριθμοί.
Επίσης, ο Υπουργός  παρόλο που το σύνθημα του Υπουργείου Παιδείας είναι « Πρώτα ο Μαθητής» δεν σκέφτηκε καθόλου όλους τους μαθητές των Τομέων και Ειδικοτήτων που κατήργησε (20.000 από το τους οποίους το  80% είναι κορίτσια) αφήνοντάς τους στο αέρα, με αποτέλεσμα:
1.Οι εξετάσεις των μετεξεταστέων του Σεπτεμβρίου να ακυρωθούν δύο φορές από τον Υπουργό μιας και δεν είχε καθηγητές να τις διεξάγουν  με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην πάρουν το πτυχίο ή το απολυτήριο τους έγκαιρα.
2. Οι μαθητές της Β΄ τάξης ΕΠΑΛ αναγκάστηκαν να επιλέξουν άλλες ειδικότητες από αυτές που επιθυμούσαν παρόλο που είχαν το δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 82 να συνεχίσουν τις σπουδές τους ως το σχολικό έτος  2015 -2016.
 Στην έντονη αντίδραση των καθηγητών, ο Υπουργός ενημερώνει γονείς, μαθητές και διευθυντές στις 26 -9 -2013! ότι δεν μπορούν να εγγραφούν στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας που κατάργησε. Όμως στις  14 -10 – 2013! (ένα μήνα μετά τις εγγραφές)
 ο  Υπουργός αποφασίζει ότι οι μαθητές του καταργούμενου Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στη Β΄ Τάξη και τους δίνει περιθώριο εγγραφής τους μια και μόνη μέρα δηλαδή ως τις 16- 10 - 2013.
Δύο μέτρα λοιπόν και δύο σταθμά για τους μαθητές!
Έχουμε έτσι δύο αποφάσεις του ίδιου Υπουργείου σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσω των οποίων ο Υπουργός Παιδείας διδάσκει στους μαθητές και τους πολίτες την έννοια της ....δικαιοσύνης, της ...ισότητας και της  αυθαιρεσίας.

3. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης ΕΠΑΛ και Β΄ τάξη ΕΠΑΣ των καταργούμενων Τομέων και Ειδικοτήτων από την αρχή του σχολικού έτους δεν κάνουν μαθήματα ειδικότητας και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα! γιατί λείπουν οι καθηγητές τους. Άραγε σκέφτηκε ο Υπουργός τι κάνουν και που βρίσκονται οι μαθητές τις ώρες που έχουν μαθήματα ειδικότητας;

Σε όλο αυτό το χάος που ο Υπουργός δημιούργησε για να καλύψει τα κενά μας, αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να τοποθετήσει ωρομισθίους καθηγητές αλλά επειδή αυτοί ήταν λίγοι, πέρασε τροπολογία με την οποία ξαναέστειλε στα ΕΠΑΛ ως καθηγητές, τους συναδέλφους μας που είχε εξαιρέσει και είχε μετατρέψει το καλοκαίρι σε διοικητικούς υπαλλήλους των Διευθύνσεων  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης!
Και πάλι όμως αυτοί δεν φτάνουν. Τι άραγε θα σκαρφιστεί ακόμη ο Υπουργός μας, για να μπορέσει να μας αντικαταστήσει μέχρι να περάσει αυτή η χρονιά και να ησυχάσει;
Σε πόσες ακόμη παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες θα προχωρήσει για να μπορέσει να καλύψει το λάθος που έκανε και το χάος που δημιούργησε;

Όσοι συνειδητά επιλέξαμε την Δημόσια Τεχνολογική Επαγγελματική Εκπαίδευση ως χώρο εργασίας, γνωρίζαμε τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της.
Προσπαθήσαμε για πάνω από 20 χρόνια να μορφώσουμε τους μαθητές μας, να τους μεταδώσουμε αξίες και να τους διδάξουμε στάσεις ζωής, για  να  ενταχθούν στην κοινωνία μας ως νεαροί πολίτες.
Γι ’αυτούς τους μαθητές παραμένουμε όρθιοι, παρά την θλίψη της βίαιης εξόδου μας από τα σχολεία.
 Με έντιμους αγώνες προσπαθούμε να πείσουμε την Πολιτεία να επανεξετάσει τις αντισυνταγματικές επιλογές της που οδηγούν στην συρρίκνωση της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Ελπίζουμε στην  συμπαράστασή όλων των πολιτών στον αγώνα μας.
Προσδοκούμε στη στήριξή μας από όλους τους κοινωνικούς φορείς, ώστε:
Όλοι οι καθηγητές να επανέλθουν στις θέσεις τους,
Να επαναλειτουργήσουν όλες οι καταργούμενοι Τομείς και ειδικότητες,
Να επανέλθουν οι μαθητές μας στο σχολείο και να έχουν την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής επαγγέλματος

Το μέλλον και οι ελπίδα για την αναγέννηση της  χώρας είναι οι νέοι της.
Ας φροντίσουμε όλοι να διατηρηθεί η ελπίδα ζωντανή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου